Het is zo ver: we kunnen starten met de restauratie door uw steun!

De stichting Joods Westland is verheugd snel te kunnen starten met de restauratie en het schoonmaken van de ruim 30 grafstenen.

De stichting Joods Westland is verheugd snel te kunnen starten met de restauratie en het schoonmaken van de ruim 30 grafstenen.

Dit is mogelijk gemaakt door de vele particuliere giften, geld van fondsen en een prachtige bijdrage van de gemeente Westland.

Voorzitter Arie Storm is blij. “Deze maand start de voorbereiding voor de werkzaamheden en in december 2022 zal alles gereed zijn.  Er is dan in  gemeente Westland een stukje geschiedenis toekomstbestendig gerestaureerd ”

Op of bij de begraafplaats, een Westlands gemeentelijk monument, komt een informatiebordje met QR code met achterliggende informatie.

Op het bordje zelf is onderstaande tekst te lezen. 

Aan het eind van de 18e eeuw was het aantal Joden in het Westland sterk gegroeid. Daardoor ontstond behoefte aan een dichtbij gelegen begraafplaats. In 1798 werd slager Salomon Abraham van Vollenhove uit Wateringen  hier als eerste begraven. In 1938 is Mozes van Leeuwen, slager uit Naaldwijk als laatste begraven.

Het oorspronkelijke metaheerhuisje (reinigingshuisje) werd begin 20e eeuw vervangen. Bij het verbreden van de Opstalweg is dit verdwenen.

Als gevolg van de industrialisatie nam aan het begin van de 20e eeuw het aantal Westlandse Joden sterk af. De begraafplaats werd in 1928 overgedragen aan de gemeente Naaldwijk, waarbij eeuwige grafrust werd vastgelegd. De Joodse Gemeente Den Haag werd eigenaar en kreeg het recht van begraven. De gemeente Naaldwijk en daarmee later de gemeente Westland hebben de onderhoudsplicht op zich genomen.

Geef een reactie