Restauratie brengt Joodse begraafplaats ‘tot leven’

Langs de Naaldwijkse Opstalweg is een begin gemaakt met de restauratie van de Joodse begraafplaats.

Langs de Naaldwijkse Opstalweg is een begin gemaakt met de restauratie van de Joodse begraafplaats. Een historisch-archeologische klus, die een daarin gespecialiseerd bedrijf tot eind oktober bezighoudt om de eeuwige dodenakker ‘tot leven te brengen’.  

Specialist Eric de Jong van De Terrasman uit Ouderkerk aan den Amstel zit op zijn knieën voorovergebogen over een beschadigd graf met Hebreeuwse letters. Minutieus vult hij een stenen haarscheur met een soort lijm en veegt die met een doek vol. „Ik moet die scheurtjes zo veel mogelijk wegwerken, maar daar..”, hij wijst naar een andere gebroken grafsteen, ,,moet ik de brokken aan elkaar lijmen.”

Naaldwijk, opstalweg, joodse begraafplaats, restauratie van de grafstenen is begonnen. Eric de Jong (de terrasman) bezig aan een van de graven. AD Haagsche Courant Westland © Thierry Schut

Op de particuliere Joodse begraafplaats, eigendom van de Nederlands Israëlitische Gemeente (NIG) Den Haag, zijn er 32 grafstenen die moeten worden aangepakt. Nog vijf onlangs ‘ontdekte’ blijven vooralsnog ondergronds. 
De religieuze dodenakker is ruim 200 jaar oud. Een eeuw terug heeft de toenmalige gemeente Naaldwijk zich garant verklaard voor het onderhoud. 

Verwaarloosd

De afgelopen jaren was de plek redelijk verwaarloosd, maar dankzij de stichting Joods Westland gloort er een toekomst. Onlangs heeft de gemeente 30.000 euro gegeven voor de restauratie die zo’n 67 mille kost. De rest is deels opgehaald via sponsors.

Behalve scheuren en brokken plakken en lijmen gaat Eric de Jong sommige graven met vrijwel onzichtbare metalen banden ‘inpakken’ zodat ze in de toekomst één geheel blijven. Ook zal bij een aantal graven de fundering geheel of deels worden hersteld en vernieuwd. En weer zo strak worden gemaakt dat de vaak oude stenen niet ‘onder spanning’ komen te liggen, zodat ze (weer) zouden kunnen breken. 

„Uiteindelijk moet elk graf er weer net zo uitzien als bij de plaatsing van de steen”, stelt De Jong. ,,Dat betekent ook dat de nu zichtbare hoogteverschillen gewoon zullen blijven.”

Bron: Algemeen Dagblad 13 april 2022 – Rien van den Anker

Geef een reactie