De terugkeer van de Joodse kinderen

Op vier en vijf mei vieren we jaarlijks de bezetting en bevrijding van Nederland na WO II, hoewel het zuiden van ons land, maar ook het noorden zoals Friesland al eerder bevrijd zijn. Zo vond in het zuiden de bevrijding van de Duitse bezetter op 12 april en in Leeuwarden op 15 april plaats. In laatst genoemde stad overleefde de kleindochter van Gabi en Naatje van Teyn uit Naaldwijk, Katja de Jong, de Shoah. Katja was daar in december 1943 ondergebracht bij  Gerard Molewijk en Grietje Jelgersma, nadat ze in september 1943 door het verzet uit de crèche tegenover de Schouwburg in Amsterdam, nu een monument ter herdenking van de Shoah, was gesmokkeld. Mogelijk kwam ze via het Westland in Leeuwarden terecht. Uit de ‘Westlandse-periode’ heeft ze namelijk op volwassen leeftijd een foto met haar als peuter gekregen. Helaas is niet meer bekend van wie ze die heeft gekregen. Hopelijk geeft deze tekst aanleiding tot enige klaarheid over de afkomst van de foto.

Toen na de oorlog de vraag kwam wie het ondergedoken meisje met strik bij familie Molewijk eigenlijk was, is er een foto door de Voogdijcommissie Oorlogspleegkinderen OPK verspreid, die hierbij is afgedrukt. Een oom herkende haar op de foto en ze kreeg daarmee weer een naam. Dit was helaas niet voor alle opgedoken Joodse kinderen weggelegd, waardoor ze een ‘nieuwe’ naam kregen. De OPK met een Joodse minderheid in het bestuur en onder leiding van de verzetsvrouwe en van huis uit gereformeerde Gezina van der Molen, is opgericht op 8 mei 1945, met als doel om de ondergedoken Joodse kinderen bij hun eigen ouders, familie of  een pleeggezin onder te brengen. De OPK nam een aantal controversiële beslissingen over de toewijzing van Joodse kinderen aan niet Joodse pleegouders. Een Gezina van der Molenstraat in Bloemendaal ging in 2014 om die reden niet door.

De ouders van Katja zijn in Sobibor vermoord. Katja bleef bij haar pleegouders in Leeuwarden wonen. Later trouwde ze met Lex Pront en kreeg twee zoons en kleinkinderen. Voor verdere informatie zie www.joodsekinderen.nl 

H.Groenewegen

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *