De terugkeer van joodse kinderen 2

Op de website van de Stichting Joods Westland en in het blad van het Westlands Museum, Westlands Streekhistorie van mei jl. stond een oproep om informatie over de herkomst van een foto van de Joodse Katja de Jong als baby, gemaakt in de Tweede Wereldoorlog. Ze is de kleindochter van Gabi en Naatje van Teyn uit Naaldwijk, die evenals Katja’s ouders in een concentratiekamp om het leven zijn gekomen.

Verheugend is het om te melden, dat deze oproep succesvol is geweest. Mevrouw Wil Valstar-Boon reageerde op de oproep en liet weten, dat zij de foto in 1979 persoonlijk aan Katja heeft gegeven. De foto uit 1942 bleek gemaakt te zijn bij de familie Leen en Jannie Boon aan de Groeneweg in ’s-Gravenzande.

Katja was daar ondergebracht als enkele maanden oude baby vanaf het vroege voorjaar tot ongeveer november 1942. De grootvader van Katja, Gabi van Teyn en Leen Boon kenden elkaar beroepshalve goed. Leen was tuinder en boer en Gabi was slager. Laatstgenoemde vroeg aan Leen of zijn kleindochter, een baby nog, bij hen kon onderduiken. Katja is ondergedoken gebleven tot ongeveer november 1942

Voor de sloop van de huizen aan de Groeneweg voor de Atlantikwall was ze weer terug in Amsterdam bij haar ouders. Haar moeder Roza had namelijk erge heimwee naar haar baby. Wil en Katja hebben elkaar onlangs uitvoerig gesproken over de foto en over de onderduik bij familie Boon. Zo heeft Katja in de wieg gelegen, waar ook Wil in lag; ze schelen namelijk ongeveer een jaar.

 Ook wist Wil het verhaal te vertellen over het met de trein ophalen van Katja in Amsterdam door haar ouders, Leen en Jannie, in het voorjaar van 1942. De trein was veiliger dan haar met hun auto op te halen.

Katja is in juni 1943, toen haar ouders gedeporteerd zijn, opnieuw ondergebracht bij vrienden van haar ouders in Amsterdam. Daar kon ze door omstandigheden ook niet blijven en zo is ze in december 1943 door het verzet daar opgehaald en per boot vanuit Amsterdam over het IJsselmeer naar Friesland gebracht. Vanaf die tijd verbleef Katja bij een familie in Huizum, tegenwoordig een wijk van Leeuwarden.  Na de oorlog heeft deze familie het voogdijschap over Katja gekregen.

H Groenewegen, augustus 2021

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *