Zurel

Joodse Bloemenhandel in het Westland

Van een aantal Joodse families is bekend dat ze in 19e en 20e eeuw met hun waren langs de deur gingen, handelden in loterijbriefjes, in vlees, maar ook dat zij hun handel vanuit een winkel in de verschillende dorpen van het Westland bedreven. Een minder bekend, maar een eigenlijk voor de hand liggend beroep dat sommige Westlandse Joden hadden, was de handel in groente en bloemen. In de gedenkboeken van de bloemenveiling C.C.W.S. in Honselersdijk, later bekend als  FloraHolland Naaldwijk, is  weinig te vinden over de handelaars in bloemen en hun werk, laat staan over een aandeel erin van Joodse kooplieden. Bijzonder en confronterend is echter wel de zin in de Veilingkroniek: ‘De vereniging wordt verplicht gesteld met ingang van 15 september [1941] Joden de toegang tot de veiling te weigeren’.

In de publicatie ‘100 jaar kleur van veiling FloraHolland’ uit 2011 is dit anders en is zelfs de naam van de Joodse firma Zurel terug te vinden. Dat is niet verwonderlijk, want dit bedrijf was in de twintigste eeuw uitgegroeid tot de grootste importeur en exporteur van bloemen van heel Europa.

Zurel is gevestigd in Aalsmeer, maar ook in het Westland actief en niet alleen bekend om de grootte van het bedrijf, maar ook door zijn opvallende auto’s.  De letters ‘Zurel’ op de vrachtauto’s zouden van bladgoud zijn.

Onderstaande afbeelding laat duidelijk de goudgele kleur van de letters zien, maar of het verhaal waar is, is niet zeker.

Het bedrijf Zurel is rond 1911 opgericht door Sam Zurel. Na de Tweede Wereldoorlog nam zoon Maurice Zurel het stuur over. De derde generatie, in de persoon van zoon Rob, bouwde de firma verder uit. Sam Zurel vond samenwerking tussen de veilingen en handel heel belangrijk, ondanks de tegengestelde belangen. Firma Zurel, in de persoon van Maurice Zurel, onderscheidde zich door een groot aantal zaken, zoals het invoeren van standaardfust, later overgenomen door veilingen en andere handelsbedrijven. Tevens was het bedrijf voorloper in het ontwikkelen van nieuwe markten, het toepassen van nieuwe marketingmethodes, het als eerste in Europa vervoeren van bloemen in speciale, geconditioneerde wagens en het inspringen op IT-ontwikkelingen. Ook heeft het bedrijf goede contacten in grote delen van de wereld, zoals het Verre Oosten.

Hun positie in de bloemenhandel was van dien aard, dat vader en zoon Zurel, namens de Nederlandse sierteeltsector, in 1991 met koningin Beatrix en prins Willem Alexander mee op een staatsbezoek naar Japan gingen. Het bedrijf S. Zurel & Co. was rond 1996 de grootste bloemenhandelaar terwereld, maar al in dat jaar ging het niet goed met het bedrijf. Vader Maurice en zoon Rob hadden o.a. grote meningsverschillen over hoe het bedrijf te leiden. De firma Zurel is in 2006 overgenomen door de Ciccorellagroep uit Italië, die in 2013 failliet is gegaan.

Het Joodse aandeel in de Westlandse bloemenhandel is met het faillissement van Zurel niet gestopt, maar wel overduidelijk verminderd. Twee Joodse exporteurs, Chaviv Haase en Avner Sheer, zijn nog wel actief in het Westland. Zij wonen niet in het Westland, maar opereren vanuit Israël, hetgeen past in de mondialisering van deze bedrijfstak.

H. Groenewegen

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *