TU brengt joodse begraafplaats in Naaldwijk in kaart

Een student van de TU Delft voert komende zomer zogenoemd ‘niet-destructief onderzoek’ uit op de joodse begraafplaats in Naaldwijk. Dan zal blijken hoeveel grafstenen er nog onder het gras liggen.

Stichting Joods Westland is een aantal jaren geleden opgericht en zet zich in voor behoud van zaken in de gemeente die herinneren aan de joodse gemeenschap van weleer. Arie Storm en Harry Groenewegen stonden aan de wieg van deze stichting. Intussen hebben zij een enthousiast bestuur van vijf man gevormd. Niet alleen het opknappen van grafzerken op de begraafplaats aan de Opstalweg, ook het in kaart brengen van de omvang van de dodenakker staat op de rol. 

Het onderzoek van de student zal een indruk te geven van de kwaliteit van de ondergrondse stenen, zonder de objecten te beschadigen. Op dit moment zijn dertig stenen zichtbaar, de verwachting is dat er tien in de loop der eeuwen in de bodem zijn gezakt.

Vijftig procent van de kosten zal Stichting Joods Westland dragen, die daarvoor een beroep doet op donateurs. En er wordt een aanvraag gedaan bij een fonds van het Ministerie van OCW. Het werk begint, als er ook toestemming van een rabbijn is, binnen een half jaar.

Filmpje en tekst WOS Media

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *