Geschiedenis Joods Westland

Twee locaties in het Westland – specifiek in Naaldwijk – herinneren aan de ooit florerende, maar niet al te grote Joodse gemeenschap in deze regio.

Het betreft de Joodse begraafplaats aan de Opstalweg en de voormalige synagoge aan het Heilige Geest-hofje in het centrum van Naaldwijk.

Al voor 1750 vestigden zich de eerste twee Joodse gezinnen afkomstig uit Duitsland, in Naaldwijk. De kostwinners waren beiden werkzaam als vleeshouwer. De gemeenschap werd groter en in  1793 werd een Joodse gemeente opgericht, die voor de godsdienstoefeningen bijeen kwam in een woonhuis. Een jaar later werd een begraafplaats aangekocht aan de Opstalweg.

Tijdens de regeringsperiode van koning Lodewijk Napoleon kocht de Joodse gemeente in 1807 de oude katholieke kerk in het Heilige Geesthofje aan en richtte deze in als synagoge. Ook was er in de Millenstraat een Joods schooltje. Veel  Joden waren werkzaam als vleeshouwer, detailhandelaar of als hoedenmaker.

Boeken waarin meer te lezen is over deze periode zijn:

Joods leven in het Westland door Genootschap oud-Westland (2015)

Zonen van het oude volk in het Westland door J.G. De Ridder (1979)

Geef een reactie