De Joodse geschiedenis van het Westland begint rond 1750, met de komst van een Joodse slager naar ‘s-Gravenzande.
Het aantal Westlandse Joden steeg in de volgende eeuwen gestaag, met name in Naaldwijk. In 1807 werd de kapel in het Heilige Geesthofje aangekocht en als synagoge (sjoel) ingericht, ter vervanging van een huissynagoge aan het huidige Wilhelminaplein.
Na een korte bloeiperiode werd de gemeente steeds kleiner: veel Joden trokken naar grotere steden. Na 1925 werd de Joodse gemeente officieel opgeheven.
Op vrijdag 13 september organiseert Stichting Joods Westland een historische wandeling door Joods Naaldwijk.
Onze wandeling begint bij de synagoge in het Heilige Geesthofje (op vrijdag niet open, op zaterdag 14 september wel). Daarna bezoeken we voormalige joodse huizen, winkels en ook oorlogsmonumenten. We bekijken tevens de fraaie, onlangs gerestaureerde, 19e-eeuwse Joodse begraafplaats. De route loopt ook langs de struikelstenen voor het gezin Van Teijn.
De wandeling duurt zo’n 90 minuten, eventueel met een korte pauze. Deelname is gratis.
Onze gids is Roald van Elswijk, geboren in Naaldwijk, die zich al 20 jaar bezighoudt met Joods erfgoed en cultuur. Op de Joodse begraafplaats is het voor heren verplicht hoofdbedekking (hoed, pet, keppeltje) te dragen. Wij vragen u hier zelf voor te zorgen.
We verzamelen om 13 uur bij de ingang naar het Heilige Geesthofje, achter de Oude Kerk. Aanmelden is niet nodig.